Dobrodošli

Gastronomija (Gastronomy)

Paška sol je i danas nadaleko poznata i vrhunske kvalitete, no sol je usko povezana s najznačajnijim specijalitetom Paga, ovčjim paškim sirom.
Sol je, uz čipku, drugo bijelo zlato grada Paga s tisutljećnom organiziranom proizvodnjom. Paške solane spadaju u najstarije na istočnoj jadranskoj obali čiji prvi spomen kronike bilježe u 10. stoljeću. Tradicionalan način proizvodnje soli prirodnim isparavanjem napušten je izgradnjom tvornice soli. 

Otok Pag je otok kamena, sa škrtom vegetacijom u kojoj dobar udio zauzimaju ljekovite i začinske biljke. Razlog tome je snažna bura, koja s Velebita udara u more, te na otok donosi manje količine soli, stvarajući posolicu. U takvim uvjetima, malo bilja može opstati, a ono što opstaje, hrana je za pašku ovcu, izvornu hrvatsku pasminu, kojih na otoku ima oko 30.000. Zbog toga je mlijeko ove ovce posebno i izuzetno, a sir napravljan od njega po recepturi razvijanoj stotinama godina zasigurno najkvalitetniji hrvatski sir, te, prema stručnjacima, jedan od najboljih sireva svijeta.

Paška janjetina - zbog takvog uzgoja i načina ishrane, meso paške janjetine ima poseban okus, a svjetski gastronomi smatraju ga vrhunskim specijalitetom.

Ne treba zaboraviti da je ovo i ribarski kraj, a čisto more otoka Paga bogato kvalitetnom i ukusnom ribom. U gastronomskoj ponudi Paga treba spomenuti i vino žuticu, koje se proizvodi od nekoliko sorti grožđa, među kojima je najzastupljeniji paški autohtoni gegić.


Baškotini - "Izvorno Hrvatsko"

U benediktinskom samostanu sv. Margarite u Pagu stoljećima se proizvodi baškotin, zasigurno najstarija slastica – vrsta tvrdog slatkog prepečenca spravljenog po posebnoj samostanskoj recepturi. Benediktinke njeguju proizvodnju baškotina više od 300 godina. Pažani ga iznimno cijene – u prijašnjim vremenima goste se dočekivalo baškotinima i bijelom kavom, a bilo koje obiteljsko slavlje bilo je nezamislivo bez njega. Danas paški baškotin nosi oznaku „Izvorno Hrvatsko" i „Hrvatski otočni proizvod".

Ne propustite isprobati izuzetne delicije paške kuhinje u jednom od nekoliko kvalitetnih restorana i konobi koje ćete u gradu Pagu naći.

  Restoran Diogen
  
 +385 (0)91 535 2193


 
   Restoran i pizzeria Villa Olea
   
+385 (0)23 697-439



Bistro "Na Katine", Katine 19, Pag
+385 (0)99 314 6233




    Konoba Barcarola, Šetalište V. Nazora 12, Pag
     +385 23 611 239






    Konoba Bodulo, Vangrada 19, Pag
     +385 91 564 8212 I +385 99 444 8000 

Plaže ( Beaches )

Grad Pag obiluje lijepim plažama, a vjerojatno je najpoznatija gradska plaža Prosika, u blizini stare gradske jezgre. Ova se pješčana plaža ponosi Plavom zastavom, te bogatom ponudom dodatnih sadržaja. Uz tuševe, sanitarni čvor i kabine za presvlačenje, ovdje ćete naći igralište za odbojku na pijesku, tenis, dječje igralište, vodeni tobogan, a možete unajmiti pedaline, sandoline ili vodene skutere. Na plaži je nekoliko ugostiteljskih objekata, od kojih se neki u večernjim satima pretvaraju u noćne klubove, pa eto odmah i preporuke za one željne noćnog života.

Osim ove plaže, u samom gradu ćete naći još nekoliko pješčanih i šljunčanih plaža, a na nekim od njih postoje i dodatni sadržaji. Spomenimo plaže Bašaca, Vodice i Zrće. U neposrednoj blizini izvan grada još je raznolikih i lijepih plaža.

 Plaža Bašaca
Na području Bašaca smješten je splet manjih plaža koje svojim izgledom i prostorom odgovaraju turistima željnih dugog sunčanja i uživanja u moru. Pristup plaži je izuzetno jednostavan zbog prometnice koja prolazi uz samu obalu.


 Plaža Vodice
Područje Vodica obiluje različitim plažama - od čistih stjenovitih obala do šljunčanih. Šljunčane plaže u ovom predjelu teže su dostupne i nalaze se unutar raznih manjih uvala. Stjenoviti dio Vodica pogodan je za športske ribolovce i ronioce željne istraživanja paškog                                             podmorja.


   Plaža Zrće
  Plaža Zrće nalazi se na zapadnoj strani Paške uvale. Izrazito je zabavnog karaktera za posjetitelje željne cjelodnevne zabave. Na        plaži se nalazi nekoliko zabavnih objekata koji tijekom dana rade kao kafići, a tijekom noćnih sati se pretvaraju u barove i disko   klubove. Noćni život je obogaćen gostovanjem raznih pjevača i DJ-a s domaće i strane estrade, a specifičnost mu je što se zabavni program odvija kroz   punih 24 sata.

NACIONALNI PARK PLITVICE ( NATIONAL PARK PLITVICE )

Između osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj ovaj park je jedan od najposjećenijih i najistaknutijih. Još davne 1979. godine ovaj park je među prvima u svijetu uvršten u Popis svjetske baštine ( UNESCO). Bogatstvo Plitvičkih jezera čine sedrotvorni slapovi, svjetski poznati šesnaest kaskadnih jezera, bogatstvo geomorfoloških oblika, staništa šuma i travnjaka, flore i faune, kulturne baštine te turističke ponude najvećeg i najstarijeg hrvatskog nacionalnog parka.

PAKLENICA

Nacionalni park Paklenica se nalazi na primorskoj padini južnog Velebita. Obuhvaća područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, njihove prepoznatljive kanjone koji su okomito urezani u južne padine Velebita te širi okolni prostor. Na površini od 95 km2 nalazi se mnogo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici te netaknuta priroda. Najviši vrhovi su Vaganski vrh 1 575 m te Sveto brdo 1 753 m; a cijelo područje NP Paklenica proglašeno je zaštićenim područjem 19. listopada 1949.g.
 

KRKA

Nacionalni park Krka obuhvaća područje uz rijeku Krku koja izvire tri kilometra sjeveroistočno od Knina i teče kroz dubok i živopisan kanjon te tvori bučne slapove – Krčić, Risnjak, Miljacku, Roški slap i znameniti Skradinski buk koji je najveća sedrena barijera u Europi.

U Nacionalnom parku Krka posebno se ističu dva kulturno povijesna spomenika – Franjevački samostan na otoku Visovcu i manastir Krka.

KORNATI

Nacionalni park Kornati je jedna od najrazvedenijih otočnih skupina na Mediteranu – jedinstven splet od 150 otoka, otočića i hridi razasutih na središnjem dijelu Jadrana.

To je najmodriji kutak Jadrana u kojem modra boja još više dolazi do izražaja u kontrastu s bijelo sivim kamenjarom koji prevladava na otocima.

Sa svojim neponovljivo bistrim morem, obiljem sunca, brojnim uvalama, zaljevima i lučicama Kornati su nezaobilazno odredište za turiste.